Op pad zonder plan en hotspots: Sint Annaland & Steenbergen

Afgelopen week had ik zin om op pad te gaan. Ik zou eigenlijk een dagje thuis werken, maar het was redelijk mooi weer en ik had zin om erop uit te gaan. Maar omdat ik niet zo heel veel tijd had om echt een plan te maken ben ik gewoon richting Sint Annaland gereden (waarvan ik wist dat er een strandje was) en onderweg overal gestopt waar het er leuk uitzag. Ook omdat ik alleen was, hoefde ik met niemand rekening te houden. Ik laat je vandaag zien hoe m’n mini tripje eruit zag en waarom het zo lekker is om op deze manier op pad te gaan.

Heleen Schrijvershof - Op pad Sint-Annaland en Steenberg -3

Het enige dat ik wist, was dat ik minder dan een uur enkele reis wilde rijden en dat ik richting Sint-Annaland wilde gaan. Lekker even naar een klein strandje.

Heleen Schrijvershof - Op pad Sint-Annaland en Steenberg -2

Als je alleen op pad gaat heb je niet zo heel veel nodig: water, wat eten voor onderweg (voor het geval ik echt niets leuks zou tegenkomen) en vooral: goede muziek.

Heleen Schrijvershof - Op pad Sint-Annaland en Steenberg -4

Heleen Schrijvershof - Op pad Sint-Annaland en Steenberg -1

En koffie, uiteraard

Heleen Schrijvershof - Op pad Sint-Annaland en Steenberg -5

De eerste stop was Sint-Annaland

Sint-Annaland ligt bij Tholen, in Zeeland. Zeeland is mijn favoriete provincie en vanuit mijn huis ben je daar zo. Als ik niks leuks zou tegenkomen zou de rit in ieder geval nog mooi zijn.

Heleen Schrijvershof - Op pad Sint-Annaland en Steenberg -6Heleen Schrijvershof - Op pad Sint-Annaland en Steenberg -8

Maar: het strandje van Sint-Annaland is echt heel mooi deze tijd van het jaar. Ik hou meer van stranden in de herfst dan in de zomer en ik was helemaal alleen. Lekker even lopen, de wind door je haren en weer terug. Het voordeel van zo’n klein strandje is dat je binnen 3 minuten weer bij je auto staat.

Heleen Schrijvershof - Op pad Sint-Annaland en Steenberg -7

Heleen Schrijvershof - Op pad Sint-Annaland en Steenberg -9

Heleen Schrijvershof - Op pad Sint-Annaland en Steenberg -11

Nadat ik even door het dorp had gelopen besloot ik dat hier echt niets te doen was en ben via een omweg richting huis gereden.

Heleen Schrijvershof - Op pad Sint-Annaland en Steenberg -14

Op de terugweg kwam ik de grotere plaats Steenbergen tegen

Heleen Schrijvershof - Op pad Sint-Annaland en Steenberg -16

Waar ze een kringloopwinkel hadden die nét 5 minuten daarvoor open was gegaan en ik deze leuke kopjes, dat blauwe vaasje en een koperen klokje scoorde.

Heleen Schrijvershof - Op pad Sint-Annaland en Steenberg -17Heleen Schrijvershof - Op pad Sint-Annaland en Steenberg -18Heleen Schrijvershof - Op pad Sint-Annaland en Steenberg -19

In Steenbergen was het ook heel rustig (het was ook dinsdag, dat scheelt alles natuurlijk) maar uiteindelijk vond ik een leuk bakkertje waar ze lekkere koffie hadden.

Heleen Schrijvershof - Op pad Sint-Annaland en Steenberg -20Heleen Schrijvershof - Op pad Sint-Annaland en Steenberg -21

Op de terugweg had ik nog ontzettend veel geluk. Er was een groot ongeluk gebeurd op de a29 – praktisch de enige manier om weer mijn kant op te komen- De file zou zeker 3 uur duren en alles stond vast. Naast de snelweg was nog een parallelweg over de Haringvlietbrug, maar die was misschien ook dicht omdat er twee vrachtwagen langs elkaar heen wilden. Toen ik toch de gok maar waagde in plaats van 1,5 uur om te rijden bleek dat de parallelweg weer vrij was en ik in 20 minuten thuis was.

Heleen Schrijvershof - Op pad Sint-Annaland en Steenberg -22

Ik vind dit soort tripjes altijd echt heerlijk. Niet omdat ik nu zo’n gigantisch interessante stedentrip heb meegemaakt, maar meer omdat ik geen plan had. Ik ben gewoon gaan rijden en heb goed om me heen gekeken en me echt laten verrassen. Ook al waren de stops nou niet echt wereldschokkend, het is toch heel erg leuk om gewoon ergens uit te komen. Ik merk dat als ik vakanties, stedentripjes of weekenden voorbereid, ik vaak wel echt naar de plekjes wil die in mijn hotspot lijstje stonden. Daardoor kijk ik gewoon minder om mee heen. Dat was hier juist het enige dat ik wel heb gedaan.

Zonder muziek ga ik niet op pad

Ook al was ik nergens uitgekomen, dan had ik het nog naar m’n zin gehad. Het enige dat ik wel had geregeld was een lekkere playlist:

Camera, instellingen en nabewerken

Voor deze foto’s gebruikte ik mijn m’n Sony RX100III

Als ik prive foto’s maak en ik wil snel even een foto maken, stel ik m’n camera in op de Aperture Priority. Ik ga dan meestal tussen de f1.8 en 2.8 zitten. Afhankelijk van of ik een onderwerp van dichtbij fotografeer en veel onscherpte op de achtergrond wil hebben of als ik een stad of gebouw op de foto zet en veel scherp wil hebben.

Deze foto’s heb ik heel licht nabewerkt in Lightroom. Ik heb de horizon rechtgezet als die niet helemaal perfect was, bij sommige foto’s iets meer licht toegevoegd en heel soms iets meer contrast meegegeven. Daarna heb ik al de foto’s licht nabewerkt in m’n favoriete programma: Alienskin. Hier zie je mijn workflow als ik foto’s nabewerk voor fotoshoots, hoe ik mijn foto’s in 5 minuten nabewerk en hoe je zwart wit foto’s maakt in Alienskin en Canva.

Wil je meer weten over de juiste instellingen over je belichtingsdriehoekdiafragma, sluitertijd en ISO waarde? Dan is Fotografie voor niet nerds misschien wel wat voor jou.

Eerst de kat uit de boom kijken? Neem dan een (gratis) kijkje in de bibliotheek vol fotografie goodies.

Ik hoop dat je een prachtig weekend hebt, maak er weer wat moois van en laat me weten hoe jouw week eruit zag!

Heleen Schrijvershof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *