Op m’n nachtkastje: Het kleine leven van Norbert Jones door Marloes Kemming

Heb je zin om deze herfst lekker weg te kruipen met een boek maar even geen inspiratie? Deze week vertel ik je welk boek er op mijn nachtkastje ligt en wat je van dat boek kunt verwachten.

Het kleine leven van Norbert Jones is het debuut van Marloes Kemming. Een dame die weet wat ze doet want ze wint met haar debuut ook gelijk de Coffee Company Bookaward.

De officiële omschrijving van het boek:

De zevenenzeventigjarige Norbert Jones leidt een ogenschijnlijk rustig leven. Hij heeft een liefdevol huwelijk, een ambitieuze dochter en geniet sinds twaalf jaar van zijn pensioen. Vol overgave stort Norbert zich op zijn favoriete bezigheid: verzamelen.

Ruim negentienduizend voorwerpen vonden in de loop der jaren hun weg naar Norberts garage. Ieder object uniek, verzameld in een poging iets van het verleden te behouden. Maar dan slaat het noodlot toe en wordt Norbert gedwongen zich de vraag te stellen: wat te doen met zijn unieke collectie? Een proces van loslaten begint, waarbij Norbert niet alleen afscheid moet nemen van zijn collectie, maar ook van zijn geheimen en naasten.

Het kleine leven van Norbert Jones is een ontroerend verhaal over verlies, nostalgie, liefde en ouder worden.

Waarom ik het boek zo tof vond:

Wat ik zo mooi vond aan het boek is dat het leven van Norbert gigantisch ver van dat van mij afstaat, maar toch heel herkenbare dingen in zich heeft.

Het boek begint met een omschrijving van hoe zijn leven eruit ziet, hoeveel hij van zijn vrouw houdt en vooral ook: welk rustig leven ze hebben. Gek genoeg was dit voor mij niet saai om te lezen, maar een perfect begin van het boek. Op die manier kun je je later helemaal inleven in wat de veranderingen voor Norbert met hem moeten doen.

Na een poosje krijgt hij een boodschap te horen die alles verandert. En vanaf dat moment gaat hij actie ondernemen. Je merkt dat dit moeite kost, maar ook dat hij niet anders kan en er later zelfs lol in begint te krijgen.

Langzamerhand zie je steeds meer van de drijfveren van Norbert om zo’n verzameling op te zetten en ga je echt met hem meeleven.

Het terugkerende thema: wat is belangrijk in mijn leven?

De dingen die Norbert meemaakt en dan vooral de dingen die in zijn hoofd afspelen zijn ontroerend. Ik heb wel een paar keer een traantje moeten wegpinken (wat een beetje ongemakkelijk was, want ik zat in een overvolle bus)

Of je nu 30, 80 of 16 bent: de worsteling van Norbert over wat nu echt belangrijk is, je dromen, je verleden en hoe je dat allemaal echt toont aan anderen is er denk ik eentje die heel herkenbaar is. Het verschil tussen wat er in je hoofd omgaat ten opzichte van wat je kunt uiten naar andere mensen. Dit heeft Marloes echt heel mooi omschreven.

Conclusie

Of je nu wilt of niet, je gaat echt van Norbert houden en gunt hem alle geluk van de wereld. Een paar dagen na het lezen van het boek spookte het nog door m’n hoofd. Een boek dat ik je van harte kan aanraden.

Wil je ‘m ook lezen?

Je vindt het boek bij bol.com via deze link én hij zit ook in het Kobo Plus abonnement. Laat je me weten wat je ervan vindt als je ‘m uit hebt?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *