Damn, honey │Op m’n nachtkastje

Damn,  Honey lees je in een middagje uit, maar de ideeën erin blijven gelukkig langer hangen. Vandaag vertel ik je wat je kunt verwachten van dit boek.

Damn, honey

Je kent Marie Lotte en Nydia misschien wel n.a.v. de Instagram Stories die ze deelden nadat het boek van Jamie Li uitkwam.  Er is al ontzettend veel gezegd over Jamie en daar gaat deze blogpost niet over, maar ik ben erg blij dat jonge meiden, naast haar boek, nu ook de keuze hebben om dit boek ernaast te leggen. Ter referentie laten we maar zeggen.

Officiële omschrijving van het boek

Damn, Honey is het feministische pamflet van Marie Lotte en Nydia van Voorthuizen.

“Mannen en vrouwen zijn hier gelijkwaardig, dat staat in de wet. In Saudi-Arabië, dáár is het pas erg. Wees blij dat je nageroepen wordt. Vrouwen doen het zichzelf ook wel een beetje aan, hè? Zo zit de maatschappij nu eenmaal in elkaar. Het was maar een grapje, daar hoef je niet zo serieus op te reageren, hoor. Mannen hebben het ook zwaar.”

Je flappen moeten verbergen. Alle ballen in de lucht kunnen houden. Zonder relatie niet compleet zijn. Dat seks om de man draait. Dat het je eigen schuld is als je nageroepen wordt.

Marie Lotte en Nydia zijn er klaar mee. In dit pamflet schoppen ze deze misvattingen dan ook graag voor je onderuit. Ondersteund door hun eigen ervaringen roepen zij iedereen op om eens na te denken over de wereld om je heen en om vooral te doen waar je zelf zin in hebt.

Toegankelijk boek over een complex onderwerp

Damn, honey is een toegankelijk boek dat de basis van het feminisme bespreekt op een toon die heel herkenbaar is. Qua diepgang is dit boek perfect voor jonge meiden (de belangrijkste doelgroep wat mij betreft) Het boek is dus gemaakt als opstapje en vooral bedoeld om je snel na te laten denken over een aantal onderwerpen zoals wat feminisme eigenlijk is, seks, gewicht en complimenten van venten.

Het is geen zware kost, je bent er in een uurtje doorheen, maar het zet je aan het denken. Wat ik heel knap vindt is dat Marie Lotte en Nydia erin geslaagd zijn heel snel te reageren op een actuele situatie en een onderwerp herkenbaar en kort te omschrijven terwijl het zoveel verschillende facetten heeft.

Belangrijkste onderwerp

Het allerbelangrijkste thema dat van mij heel vaak herhaald mag worden: doe waar je zelf zin in hebt. Je wordt als je niet oppast de hele dag al om de oren gesmeten met dingen die je zou moeten willen, bereiken en het liefst ook nog aan allerlei dingen waaraan je zou moeten voldoen.

Dat de meeste dingen nergens op slaan, niet haalbaar zijn en we die zelf vaak niet eens belangrijk vinden weten we wel, maar het zorgt toch vaak voor ruis. Bij mij in ieder geval wel.

Wil je ‘m ook lezen?

Hier kun je het boek kopen

Desktop en telefoon achtergrond

Om je aan het: doe waar je zelf zin in hebt thema te herinneren heb ik een bureaublad en een telefoon achtergrond voor je gemaakt die je kunt downloaden (klik met rechts op de foto)

Doe waar je zin in hebt bureaublad achtergrond

Doe waar je zin in hebt telefoon achtergrond

Laat je me weten wat je ervan vind als je het boek gelezen hebt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *